Zdrowa, wiosenna zupa. Polacy ją kochają
Na pewno niejednokrotnie miałeś okazję spróbować tej zupy. Ale czy zdajesz sobie sprawę z jej ogromnego potencjału, który może pozytywnie oddziaływać na twoje zdrowie?
Wiosna wiąże się nie tylko ze zmianą pogody czy budzącą się do życia przyrodą. W tym okresie również w naszej kuchni zachodzą wyjątkowe zmiany, gdyż przybywa świeżych warzyw. A skoro już o tym mowa, znasz warzywo, z którego można przyrządzić zdrową i odżywczą zupę?
Mowa oczywiście o kalafiorze, który często jest przez nas ignorowany podczas zakupów. To duży błąd, o czym zaraz sam się przekonasz. To warzywo bogate jest w wyjątkowe składniki odżywcze. Teraz jest doskonały moment na jego zakup w atrakcyjnej cenie w większości supermarketów czy na ryneczkach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kalafior - czego o nim nie wiedziałeś?
Chociaż kalafior jest stosunkowo dobrze znany, wielu nie zdaje sobie sprawy, że oferuje bogactwo korzyści. Znajdziemy w nim przede wszystkim witaminy A, B6, C, E, oraz K. Warto również wspomnieć o obfitości minerałów, takich jak żelazo, potas, cynk, fosfor czy magnez.
Na tym jednak nie koniec, ponieważ omawiane warzywo obfituje też w błonnik, który jest kluczowy dla sprawnego działania układu pokarmowego. Co więcej, kalafior charakteryzuje się małą ilością kalorii, dlatego jest doskonałym dodatkiem do codziennego jadłospisu. Nie można pominąć też cennej informacji dla przyszłych mam – kalafior to źródło kwasu foliowego, niezbędnego dla prawidłowego rozwoju dziecka.
Przepis na wiosenne wydanie zupy kalafiorowej
Teraz, gdy znasz już korzyści płynące z włączenia kalafiora do swojej diety, pora podzielić się przepisem na apetyczną zupę, którą przygotujesz w lekkiej formie. Jej smak zachwyci twoich bliskich.
Składniki:
- 1 kalafior,
- 1 cebula,
- 3 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 ząbek czosnku,
- 120 ml jogurtu naturalnego,
- 800 ml wywaru warzywnego,
- przyprawy: sól i pieprz wedle smaku,
- świeży koperek do dekoracji.
Sposób wykonania:
- Na patelni podgrzej tłuszcz i dodaj posiekaną drobno cebulę. Po chwili wrzuć do niej zgnieciony czosnek. Smaż, aż składniki się zarumienią.
- W między czasie obierz i pokrój na kawałki ziemniaki oraz marchewki, które następnie dorzuć na patelnię i kontynuuj smażenie.
- Kalafior podziel na różyczki i również dodaj do reszty składników.
- Następnie zalej całość domowym wywarem i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
- Gdy zupa będzie gotowa, przypraw ją solą i pieprzem do smaku oraz zagęść za pomocą jogurtu naturalnego.
- Przed podaniem posyp każdą porcję posiekanym koperkiem. Gotowe!