Sekrety zdrowia dietetyka. Te dwa produkty to pomoc dla serca, wątroby i mózgu

    Dietetyk Bartek Kulczyński w swoich wideoporadnikach wyjaśnia jak to co jemy wpływa na kondycję naszego organizmu. Tym razem w swoim filmie na YouTube przekazał zalety związane z systematycznym włączaniem kakao do diety.

    wawel ziarna kawy i kakaowca
    wawel ziarna kawy i kakaowca
    Źródło zdjęć: © Adobe Stock

    Specjalista podkreśla, że kakao, tak jak uważali Aztekowie i Majowie, powinno być postrzegane jako eliksir zdrowia. Bartek Kulczyński zwraca uwagę, że zawarte w kakao związki przeciwutleniające, takie jak flawanole oraz inne antyoksydanty, np. kwercetyna i związki fenolowe, są kluczowe dla jego prozdrowotnych właściwości.

    W swoich wypowiedziach podkreśla również, że kakao, jak i gorzka czekolada są doskonałymi źródłami magnezu, udowadniając, że jedna łyżka produktu może zawierać od 40 do 50 mg tego ważnego dla zdrowia minerału. Dzięki szerokiemu zakresowi właściwości zdrowotnych, spożycie kakao może przynieść korzyści praktycznie każdemu, zaznacza dietetyk.

    Kakao zmniejsza poziom ciśnienia krwi

    Dr Kulczyński podaje, że na podstawie badań przeprowadzonych w 2020 roku wiadomo, że regularne jedzenie kakao może obniżyć skurczowe ciśnienie krwi o 5 mmHg, a rozkurczowe o niemal 2,5, co można uznać za znakomity rezultat. Tłumaczy też, że kakao stymuluje produkcję tlenku azotu, co przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych i obniżenia ciśnienia tętniczego, a ponadto pozytywnie wpływa na profil lipidowy.

    Ekspert wyjaśnia także, że spożycie kakao pomaga zmniejszyć poziom "złego" cholesterolu LDL aż o 25 mg/dl, minimalizując ryzyko tworzenia się blaszki miażdżycowej i rozwój miażdżycy. Dodatkowo, włączenie do diety gorzkiej czekolady wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka choroby niedokrwiennej serca o 10%, zawału serca o 13% i udaru mózgu o 19%.

    Działanie kakao na mózg

    Zdaniem dr Kulczyńskiego, kakao pozytywnie oddziałuje również na funkcje mózgu, zwiększając sprawność umysłową i poprawiając pamięć. Może nawet działać profilaktycznie przeciwko demencji w przyszłości. Gorzka czekolada, zawierając anandamidy oraz fenyletyloaminę, wpływa na uwolnienie dopaminy w mózgu, co z kolei poprawia humor.

    Kakao wykazuje silne działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne, skutecznie neutralizując wolne rodniki i łagodząc stres oksydacyjny. Dietetyk wskazuje też, że spożywanie gorzkiej czekolady i kakao może obniżyć poziom cukru na czczo średnio o 9 mg/dl i wspiera wzrost dobroczynnych bakterii w jelitach.

    Dr Kulczyński radzi, aby do diety włączyć regularnie od jednej do dwóch łyżek nie dosładzanego kakao dziennie, zwracając uwagę, by nie mylić go z napojami kakaowymi. Alternatywą może być gorzka czekolada, której zawartość kakao to przynajmniej 70 procent - najlepsza dawka to 20 g na dzień.

    Starożytne pochodzenie kakao

    Pozyskiwane z nasion drzewa kakaowego, ma swoje korzenie w starożytnych kulturach Mezoameryki, takich jak Aztekowie i Majowie, którzy wykorzystywali ziarna kakaowe jako walutę oraz do przygotowania goryczkowego napoju. W historii Europy, kakao zadebiutowało dzięki hiszpańskim konkwistadorom w XVI wieku, szybko zdobywając popularność wśród arystokracji jako luksusowy napój. Aktualnie kakao jest jednym z najbardziej cenionych składników na świecie, używanym w różnorodnych produktach od napojów po desery.

    Wybrane dla Ciebie
    © Popularne.pl
    ·

    Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się  tutaj.