Wystarczy dodać łyżkę do purée. Twoi goście nigdy nie zapomną tego smaku

    Delikatne, kremowe purée z delikatną puszystością oraz właściwością topienia się w ustach stanowi wyśmienity komponent do obiadowych przysmaków. Wzbogać jednak jego bukiet smakowy dodając jedną komponent, a zamienisz zwykłe purée w prawdziwą gwiazdę stołu. Gorąco zachęcam do wypróbowania tej metody.

    Purée ziemniaczane z niezwykłym dodatkiem. Smakuje doskonale
    Purée ziemniaczane z niezwykłym dodatkiem. Smakuje doskonale
    Źródło zdjęć: © Canva | etorres69

    Puszysta masa z ziemniaków stanowi znakomite uzupełnienie do rozlicznych dań serwowanych na obiad. Jako sposób na ożywienie jej smaku, proponuje dodać łyżkę startego sera parmezan. Ten składnik przyda purée niezwykłej wyrazistości, co z kolei spowoduje, że wasi goście z pewnością poproszą o dokładkę. Jeszcze większych wrażeń dostarczy dodatek pieczonego czosnku – po prostu nie będziecie mogli się oprzeć.

    Kontynuacja artykułu poniżej materiału wideo

    Co dodać do purée ziemniaczanego?

    Ziemniaczane purée z dodatkiem parmezanu to pomysł, który zaskoczy waszych gości. Przygotowanie nie należy do skomplikowanych. Wystarczy do gotowanych ziemniaków dodać nieco mleka (niektórzy preferują śmietanę) oraz masło, po czym ubić je na lekką i puchową konsystencję. Jeśli pragniecie uzyskać jeszcze bardziej gładką teksturę, sięgnijcie po blender.

    Następnie wmasuj w ziemniaki odpowiednią ilość startego parmezanu. Ilość sera zależy od indywidualnych preferencji, jednakże sugerujemy dodanie jednej pełnej łyżki sera na każde pół kilograma ziemniaków. Parmezan sprawi, że masa ziemniaczana zyska aksamitną konsystencję, intensywny gust oraz charakterystyczny aromat. Do tej wersji purée można także dodać upieczony czosnek, który piecze się w całości, optymalnie zawinięty w folię aluminiową, a po upieczeniu wyciska jego miękki miąższ. Nie zapominaj także o świeżych zielonych ziołach, takich jak koperek, pietruszka czy szczypiorek.

    Do czego podać purée z ziemniaków?

    Purée z parmezanem wspaniale współgra z pełnymi smaku sosami do pieczeni czy sosami grzybowymi, różnymi rodzajami mięs, a także z grillowanymi warzywami lub sałatkami. W połączeniu z cebulką to także doskonała propozycja do barszczu czerwonego. Następnego dnia taka mieszanka, podsmażona z cebulką, będzie smakowała również doskonale. Można ją wykorzystać jako dodatek do różnorodnych kopytek, gnocchi czy kotletów, a także do warzywnych pasztetów. Ziemniaczane purée z parmezanem okaże się znakomitym dodatkiem również do farszów, idealnych na pierogi.

    Źródło artykułu:Pysznosci.pl
    puree ziemniaczanepureeparmezan
    Wybrane dla Ciebie
    © Popularne.pl
    ·

    Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się  tutaj.