Odkryj przepis na zaskakującą przekąskę z ziemniaków. Idealne na imprezę
Jeżeli nadchodzi dzień, w którym pozwolisz sobie na małe odstępstwo od diety, to prezentujemy przepis, który z pewnością przypadnie Ci do gustu. To danie ma potencjał, aby stać się twoim nowym ulubionym przysmakiem, ale ostrzegamy, jest wyjątkowo wciągające.
Zacznijmy od przyznanie, że przekąski na imprezę nie muszą zawsze wpisywać się w trend zdrowego żywienia, diety i maksymalnego poziomu składników odżywczych w każdym posiłku. Czasami warto sobie pozwolić na chwilę zapomnienia, zgadzasz się? Jeżeli podzielasz ten punkt widzenia, mamy dzisiaj dla Ciebie wyjątkową propozycję.
Kolejna część artykułu po wideo
Dzisiejszym bohaterem naszego przepisu jest połączenie dwóch prostych, ale jakże efektywnych składników: ziemniaków i boczku. Ziemniaki owinięte w plastry boczku to prawdziwa delicja, od której ciężko się oderwać. Tak, przyznajemy — jest to potrawa dosyć kaloryczna. Jednak nie dajmy się zmylić, ta przekąska wciąż jest lepszym wyborem niż duża kolacja w popularnym fast foodzie z USA. A zadowolenie jest gwarantowane — goście z pewnością będą prosić o dokładkę.
Przekąska na każdą imprezę
- 5 ziemniaków
- 10 plastrów boczku
- 2-3 łyżki oleju
- tymianek suszony
- sól, pieprz
- Ziemniaki obierz, umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Umieść je w misce.
- W osobnym naczyniu połącz olej z solą (pamiętaj o umiarze, boczek sam w sobie jest słony), pieprzem i tymiankiem suszonym. Gotowy "sos" wymieszaj z ziemniakami.
- Plastry boczku przetnij wzdłuż na pół. Każdą ćwiartkę ziemniaka oblecz w plaster boczku.
- Przygotuj blachę do piekarnika, wykładając ją papierem do pieczenia. Na blasze rozłóż ziemniaki.
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut. W zależności od wielkości ziemniaków czas pieczenia może się zmieniać, dlatego po upływie 40 minut sprawdź, czy są już miękkie w środku. Życzymy smacznego!
Co jeszcze z ziemniaków?
Ziemniaki są jednym z najbardziej wszechstronnych składników w kuchni, oferując szeroki wachlarz możliwości kulinarncyh. Mogą być podawane gotowane, pieczone, smażone lub jako puree. Ich uniwersalność pozwala na tworzenie zarówno prostych domowych potraw, jak i wyrafinowanych dań, takich jak hiszpańska tortilla, francuskie frytki czy amerykańskie mashed potatoes.