Niegdyś Polacy robili ją co tydzień. Zapomniana zupa ma zbawienny wpływ
Zupa ogórkowa stanowi jedno z najbardziej charakterystycznych dań polskiej tradycji kulinarnej. Kiedyś znajdowała się na naszych stołach prawie każdego tygodnia, obecnie pojawia się na nich znacznie rzadziej, co jest wielką stratą, ponieważ jej bulion ma pozytywny wpływ na procesy trawienne. Jak więc przyrządzić smaczną zupę ogórkową? Oto nasze wskazówki.
15.02.2024 15:22
Tradycja kiszenia warzyw jest w Polsce znana od dawna i cieszy się uznaniem na całym świecie. Mimo że proces kiszenia jest nam znany od wieków, to w Polsce produkty kiszone są spożywane wyjątkowo często, nie jako przekąski, lecz jako składniki wartościowych potraw. Zupa ogórkowa to przykład takiego dania. Jeszcze do niedawna była obecna na naszych stołach przynajmniej raz w tygodniu. Nadszedł czas, aby to zmienić. Odkryj łatwy sposób na przygotowanie pachnącej zupy ogórkowej, która zadowoli wszystkich domowników.
Przygotowanie dobrej zupy ogórkowej zaczyna się w polskiej kuchni, ale danie to jest znane również na Litwie i w Rosji, gdzie występuje pod nazwą razsolnik. Zgodnie z nazwą, fundamentem zupy są kiszone ogórki. W bulionie gotuje się ogórki kiszone, a pod koniec dodaje się pokrojone w kostkę ziemniaki i odrobinę śmietany. Taka zupa jest nie tylko sycąca, ale również zdrowa.
Zupa ogórkowa - dlaczego jest taka zdrowa?
Kiszone ogórki są bogate w wiele wartościowych składników odżywczych, w tym witaminę C, witaminę A, witaminy grupy B, potas, magnez i mangan. Regularne spożywanie tych warzyw wzmacnia odporność, wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego i trawiennego oraz opóźnia procesy starzenia, dzięki zawartości antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki.
Składniki te przenikają do gotowanej zupy, co sprawia, że warto włączyć ją do diety jak najczęściej, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy to jesteśmy bardziej narażeni na infekcje. Przygotowanie smacznej ogórkowej jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Kluczem do sukcesu jest zastosowanie jednego triku, który całkowicie odmieni smak bulionu. Przed dodaniem ogórków do wywaru, podsmaż je na maśle. Dzięki temu zmniejszysz ich kwasowość i uwypuklisz najlepsze cechy smakowe.
Składniki:
- 700 g mięsa z kurczaka lub indyka,
- korzeń pietruszki,
- korzeń selera,
- 2 marchewki,
- 1 duża cebula lub por,
- 1,2 l wody,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- łyżeczka soli,
- 500 g ogórków kiszonych,
- 4 duże ziemniaki,
- 2 łyżki masła,
- 100 ml kremówki,
- opcjonalnie: koperek.
Przygotowanie zupy:
Włóż do dużego garnka mięso. Pietruszkę, seler, marchewkę i cebulę umyj, obierz i pokrój na duże kawałki. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, zalej wszystko wodą i gotuj na małym ogniu przez półtorej godziny. Po upływie godziny dodaj umyte, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotując je do momentu, aż staną się miękkie.
Gdy warzywa i mięso będą już miękkie, wyjmij je z bulionu. Marchewkę pokrój na duże kawałki i odłóż na bok, a mięso rozdrobnij na mniejsze fragmenty. W tym czasie zetrzyj ogórki na tarce o grubych oczkach i podsmaż na maśle przez pięć minut. Następnie dodaj je do bulionu i gotuj jeszcze przez dziesięć minut.
Pod koniec gotowania wymieszaj w misce łyżkę zupy ze śmietaną, a po połączeniu składników wlej mieszankę do garnka, doprowadzając zupę do wrzenia. Na zakończenie dodaj do zupy marchewkę, mięso i ugotowane ziemniaki. Podaj z chlebem i posypką z drobno posiekanego koperku.