Niebezpieczne grzyby w mące. Sprawdź, czy nie masz jej w domu
Zanim rozpakujesz nową mąkę migdałową, sprawdź jej numer partii. Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie po tym, jak w mące migdałowej wykryto obecność niebezpiecznych dla zdrowia grzybów pleśniowych Aspergillus.
Dzięki wysokiej zawartości białka i zdrowych tłuszczów mąka migdałowa jest ciekawym zamiennikiem dla klasycznej mąki. Wcześniej dostępna wyłącznie w sklepach specjalistycznych, obecnie łatwo dostępna na rynku.
Następny fragment tekstu znajduje się po materiale wideo
Sprawdź czy masz taką mąkę w domu
Ostrzeżenie zostało wydane w odniesieniu do mąki migdałowej produkowanej przez RADZIOWI Sp.z.o.o. Partie mąki tej firmy wykazały podwyższony poziom aflatoksyn. Są to toksyny produkowane przez grzyby pleśniowe Aspergillus, które stanową ryzyko dla zdrowia, jak podaje oficjalna strona Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Pod nadzorem GIS znalazła się mąka migdałowa marki FIVIO, z gramaturą 250 g i numerami partii:
- 2P13.03/2,
- 2P14.03/1,
- 2P15.03/1,
- 2P20.03/1,
- 2P21.03/1,
- 2P21.03/1,
- 2P23.03/1,
- 2P27.03/1,
- 2P28.03/2,
- 2P29.03/1,
- 2P29.03/2,
- 2P29.03/2,
- 2P02.04/1,
- 2P03.04/1.
Według badań wymienione partie mąki mogą zawierać grzyby Aspergillus. Mogą one być przyczyną wielu poważnych dolegliwości związanych z układem nerwowym, a nawet powstawania ropni w mózgu. Zaleca się niezwłoczne wyrzucenie produktu, jeśli znajduje się on w twoim domu.
Główny Inspektorat Sanitarny rozpoczął dochodzenie
Główny Inspektorat Sanitarny przekazał, że firma RADZIOWI Sp. z o.o. natychmiast po uzyskaniu informacji o zanieczyszczeniu, poinformowała odpowiednie organy sanitarne i rozpoczęła proces wycofywania niebezpiecznych partii z obiegu. Obecnie trwa dochodzenie w sprawie skażenia produktu.