Niezwykle chuda i smaczna ryba. Często o niej zapominamy

    Chociaż mieszkańcy Pomorza od czasu do czasu delektują się tą rybą, mieszkańcy większych miast często nie zwracają na nią uwagi. Jest to jednak duża strata, ponieważ ten rodzaj ryby wyróżnia się nie tylko smakiem, ale również jest bogaty w wartości odżywcze i nie obciąża naszej diety nadmierną kaloryjnością. Niewątpliwie warto przemyśleć swoje nawyki żywieniowe i wypróbować flądrę.

    Flądra - czy warto po nią sięgać?
    Flądra - czy warto po nią sięgać?
    Źródło zdjęć: © Adobe Stock | moonrise

    Eksperci są zgodni co do tego, że ryby powinny być obecne w naszym codziennym menu. Wygląda na to, że ta świadomość zaczyna przenikać do społeczeństwa, ponieważ do roku 2022, mimo zmagania się z inflacją, obserwowano wzrost spożycia ryb w naszym kraju. Jest to zdecydowanie pozytywny trend, choć musimy przyznać, że jeszcze brakuje nam kilku kilogramów rocznie, aby dorównać średniej konsumpcji na poziomie europejskim.

    Kolejnym aspektem jest wybór konkretnych gatunków ryb przez Polaków. U nas najbardziej popularne są mintaj, śledź i makrela, a tuż za nimi znajdują się: dorsz, łosoś i pstrąg. Mimo że w tych przypadkach (przy założeniu, że wybieramy łososia dzikiego, a nie hodowlanego) unikamy ryb uznawanych za niezdrowe, jak panga czy tilapia, w dalszym ciągu pomijana jest ryba, która zasługuje na uwagę – mianowicie flądra.

    Flądra to perła mórz i oceanów

    Ryby mogą być klasyfikowane do trzech kategorii: zalecane, dopuszczalne i warunkowo zakazane. Bez wątpienia flądra zasługuje na miejsce w pierwszej z nich. Dlaczego? Przede wszystkim z powodu składników odżywczych, które oferuje: białko (aż 16,5 g na 100 g produktu!), sód, fosfor, wapń, magnez, a także witaminy D i E. To jednak nie koniec. Flądrze należy się uwaga również ze względu na zawartość potasu, którego jest aż 332 mg na 100 gramów produktu, co sprawia, że jest ona bardziej wartościowym źródłem tego pierwiastka niż np. pomidory.

    Flądra to niewiele kalorii i dużo białka
    Flądra to niewiele kalorii i dużo białka© Pexels | Geraud pfeiffer,

    Flądra jest też rybą niskokaloryczną. Jej 70 kcal na 100 gramów może być kluczowym elementem diety redukcyjnej, szczególnie dzięki obecności cennego białka. Warto mieć na uwadze, że kaloryczność ryb zmienia się w wyniku ich obróbki cieplnej. Najzdrowszą metodą jest gotowanie na parze, podczas gdy smażenie jest najmniej wskazane. Jako rozsądny kompromis rekomendujemy pieczenie, co bardzo polecamy.

    Źródło artykułu:Pysznosci.pl
    Wybrane dla Ciebie
    © Popularne.pl
    ·

    Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się  tutaj.