Danie jak z restauracji, a kosztuje grosze. Z łatwością zrobisz je w domu

    Czasem, aby cieszyć się smakami niczym z restauracji, nie musisz wychodzić z domu ani wydawać majątku na drogie składniki. Zastąp tradycyjne ziemniaki czy frytki gratin dauphinois. Brzmi wytwornie, lecz jej przyrządzenie jest nadzwyczaj proste.

    Gratin ziemniaczane - Pyszności
    Gratin ziemniaczane - Pyszności
    Źródło zdjęć: © Canva | vladimir-mironov

    16.02.2024 10:27

    Mimo że to przeważnie mięso gra pierwsze skrzypce na naszych talerzach, obok takich ziemniaków może łatwo zostać odstawione na drugi plan. Ta francuska zapiekanka z ziemniaków doskonale komponuje się jako uzupełnienie do mięsnych specjałów, jednakże świetnie sprawdzi się też jako samodzielne danie. Przepis jest łatwy i co więcej, ekonomiczny, ponieważ składniki to głównie ziemniaki.

    Gratin dauphinois to prawdziwy rarytas dla zmysłów, mimo że opiera się na bardzo prostych produktach. Pochodzi z południowo-wschodniej części Francji, z obszaru Dauphiné, i urzeka swoją nieskomplikowaną elegancją oraz smakiem. Cienko pokrojone surowe ziemniaki, zanurzone w śmietanie i pieczone do uzyskania złocistobrązowej barwy, stanowią esencję kulinarną Francji.

    Aby jeszcze bardziej urozmaicić tę prostą potrawę, można dodać aromatyczne składniki takie jak czosnek, gałka muszkatołowa czy zioła prowansalskie. Dla tych, którzy preferują bardziej intensywne smaki, gratin dauphinois można wzbogacić o lekko podsmażony boczek lub szynkę.

    Jak przygotować ziemniaczane gratin?

    Przepis jest na tyle prosty, że poradzi sobie z nim nawet osoba, która dotąd nie miała styczności z francuską kuchnią.

    Lista składników:

    • 1 kg ziemniaków,
    • 100 g masła,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 750 ml mleka,
    • 250 ml śmietany 30 proc.,
    • szczypta startej gałki muszkatołowej,
    • sól i pieprz.

    Sposób przygotowania:

    1. Dokładnie umyj ziemniaki, obierz je i pokrój w plastry o grubości około 5 mm.
    2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. Celsjusza.
    3. W dużym rondlu lub naczyniu do zapiekanek zagotuj mleko z gałką muszkatołową i drobno posiekanym ząbkiem czosnku.
    4. Dodaj sól i pieprz.
    5. Gdy masa zacznie wrzeć, wrzuć do niej ziemniaki i gotuj przez około 10 minut na średnim ogniu, uważając, aby nie przywarła do dna naczynia.
    6. Całość wlej do dużego naczynia do zapiekanek.
    7. Ziemniaki polej śmietaną i posyp wiórkami zimnego masła.
    8. Wstaw gratin dauphinois do piekarnika na 1 godzinę.
    9. Przed podaniem pozostaw na 5 minut do ostygnięcia.
    Wybrane dla Ciebie
    © Popularne.pl
    ·

    Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się  tutaj.