Zrób na śniadanie zamiast naleśników. Fluffy pancakes zaskoczą twoich bliskich

    Zrób na śniadanie zamiast naleśników. Fluffy pancakes zaskoczą twoich bliskich

    Fluffy pancakes, czyli japońskie naleśniki
    Fluffy pancakes, czyli japońskie naleśniki
    Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ltyuan
    07.04.2024 09:02, aktualizacja: 18.04.2024 09:04

    Poszukujesz inspiracji na apetyczne i oryginalne śniadanie, a wyczerpały ci się pomysły? Wypróbuj niezwykle puszyste naleśniki fluffy pancakes, które zachwycą twoich najbliższych!

    Czy znudziło ci się przygotowywanie kanapek każdego poranka? A może masz dosyć klasycznej jajecznicy, tostów z dżemem lub porannej owsianki? Czy ty i twoja rodzina szukacie nowości na śniadaniowym stole? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco, to dobrze trafiłeś.

    Za chwilę odkryjesz fantastyczny sposób na pyszne śniadanie, które również wspaniale wygląda. Mowa tutaj, rzecz jasna, o japońskich naleśnikach - fluffy pancakes.

    Kontynuacja artykułu znajduje się poniżej wideo.

    Fluffy pancakes podbiją podniebienia

    Japońskie naleśniki zachwycają swoją delikatnością i puszystością już od pierwszego kęsa. Ich lekkość i delikatność sprawiają, że jedzenie ich to czysta przyjemność. Rozpuszczają się w ustach niczym chmurka.

    Dodatkowo, możesz je łączyć z bogatym wyborem pysznych składników. Taka opcja śniadaniowa z pewnością szybko ci się nie znudzi. Zatem, jeśli martwisz się, że przygotowanie fluffy pancakes może być zbyt skomplikowane, od razu rozwiewam twoje wątpliwości. Przetestowany przepis gwarantuje sukces w kuchni od pierwszej próby.

    Już po samym cieście widać, że naleśniki będą mega puszyste
    Już po samym cieście widać, że naleśniki będą mega puszyste© Licencjodawca | Pyszności

    Jak zrobić fluffy pancakes? Przepis na japońskie naleśniki

    Składniki:

    • 5 jaj, oddziel żółtka od białek,
    • 1 szczypta soli,
    • 50 g mąki tortowej,
    • 80 ml mleka,
    • 60 g drobnego cukru,
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
    • do wyboru ulubione dodatki: świeże owoce, sos owocowy domowej roboty, syrop klonowy, polewa czekoladowa, bita śmietana, cukier puder.

    Przepis:

    1. Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. W kolejnym kroku, ubij białka na sztywno wraz z dodatkiem soli. Stopniowo dodawaj cukier do miski.
    2. W innym naczyniu wymieszaj żółtka, mleko i ekstrakt waniliowy.
    3. Dodaj do mieszanki mąkę przesianą przez sito. Dzięki temu procesowi oraz wcześniejszemu ubiciu białek, uzyskasz idealnie puszyste naleśniki.
    4. Do powstałej mieszanki na bazie żółtek, dodawaj stopniowo ubite białka. Pamiętaj, aby robić to powoli i ostrożnie, żeby nie zniszczyć ich struktury.
    5. Mieszankę wlewaj ostrożnie na dobrze rozgrzaną patelnię z minimalną ilością tłuszczu. Formuj małe okrągłe placuszki i smaż każdą stronę przez 2-3 minuty, aż do uzyskania złocistego koloru.
    6. Serwuj puszyste naleśniki od razu po usmażeniu, dodając do nich swoje ulubione składniki. Smacznego!
    Źródło artykułu:Pysznosci.pl
    Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
    Zobacz także