Zrób na śniadanie zamiast naleśników. Fluffy pancakes zaskoczą twoich bliskich
Poszukujesz inspiracji na apetyczne i oryginalne śniadanie, a wyczerpały ci się pomysły? Wypróbuj niezwykle puszyste naleśniki fluffy pancakes, które zachwycą twoich najbliższych!
Czy znudziło ci się przygotowywanie kanapek każdego poranka? A może masz dosyć klasycznej jajecznicy, tostów z dżemem lub porannej owsianki? Czy ty i twoja rodzina szukacie nowości na śniadaniowym stole? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco, to dobrze trafiłeś.
Za chwilę odkryjesz fantastyczny sposób na pyszne śniadanie, które również wspaniale wygląda. Mowa tutaj, rzecz jasna, o japońskich naleśnikach - fluffy pancakes.
Kontynuacja artykułu znajduje się poniżej wideo.
Fluffy pancakes podbiją podniebienia
Japońskie naleśniki zachwycają swoją delikatnością i puszystością już od pierwszego kęsa. Ich lekkość i delikatność sprawiają, że jedzenie ich to czysta przyjemność. Rozpuszczają się w ustach niczym chmurka.
Dodatkowo, możesz je łączyć z bogatym wyborem pysznych składników. Taka opcja śniadaniowa z pewnością szybko ci się nie znudzi. Zatem, jeśli martwisz się, że przygotowanie fluffy pancakes może być zbyt skomplikowane, od razu rozwiewam twoje wątpliwości. Przetestowany przepis gwarantuje sukces w kuchni od pierwszej próby.
Jak zrobić fluffy pancakes? Przepis na japońskie naleśniki
Składniki:
- 5 jaj, oddziel żółtka od białek,
- 1 szczypta soli,
- 50 g mąki tortowej,
- 80 ml mleka,
- 60 g drobnego cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- do wyboru ulubione dodatki: świeże owoce, sos owocowy domowej roboty, syrop klonowy, polewa czekoladowa, bita śmietana, cukier puder.
Przepis:
- Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. W kolejnym kroku, ubij białka na sztywno wraz z dodatkiem soli. Stopniowo dodawaj cukier do miski.
- W innym naczyniu wymieszaj żółtka, mleko i ekstrakt waniliowy.
- Dodaj do mieszanki mąkę przesianą przez sito. Dzięki temu procesowi oraz wcześniejszemu ubiciu białek, uzyskasz idealnie puszyste naleśniki.
- Do powstałej mieszanki na bazie żółtek, dodawaj stopniowo ubite białka. Pamiętaj, aby robić to powoli i ostrożnie, żeby nie zniszczyć ich struktury.
- Mieszankę wlewaj ostrożnie na dobrze rozgrzaną patelnię z minimalną ilością tłuszczu. Formuj małe okrągłe placuszki i smaż każdą stronę przez 2-3 minuty, aż do uzyskania złocistego koloru.
- Serwuj puszyste naleśniki od razu po usmażeniu, dodając do nich swoje ulubione składniki. Smacznego!