Zawsze odcinam kawałek gąbki. Gdy poznasz powód, też zaczniesz
Chociaż zazwyczaj kojarzymy gąbkę kuchenną głównie z myciem naczyń, może się okazać przydatna również w innych czynnościach porządkowych, jak na przykład w czyszczeniu łazienki. Dlatego w każdym gospodarstwie domowym powinna znajdować się gąbka kuchenna z uciętym rogiem. Jest to łatwy sposób, aby uniknąć niefortunnej pomyłki.
Gąbkę kuchenną w większości gospodarstw domowych używa się do czyszczenia naczyń i garnków. Jednak to zaledwie część jej zastosowań. Te wszechstronne pomocniki są często wykorzystywane również do czyszczenia piekarników, zlewów, wanien i nawet toalet. Przy zastosowaniu gąbek w tym samym kolorze, łatwo można się pomylić.
Co daje gąbka do naczyń z odciętym rogiem?
Czy zastanawiałeś się kiedyś, którą gąbkę używałeś do mycia naczyń, a którą do sprzątania? Prawdopodobnie każdy stanął przed takim wyborem. Jedynym wyjściem z takiej sytuacji wydaje się być pozbycie się obu gąbek. Nikt przecież nie chciałby używać do mycia naczyń gąbki, którą wcześniej czyścił na przykład muszlę klozetową. Byłoby to niezwykle niehigieniczne i – otwarcie mówiąc – po prostu odrażające.
Dlatego warto wprowadzić prostą metodę oznaczania, która pozwoli łatwo rozróżnić gąbki przeznaczone do różnych czynności domowych. Jak to zrobić? Jedna z gąbek do naczyń powinna posiadać ucięty kąt. Weź nożyczki i przetnij jeden z rogów. Dzięki temu będziesz mógł ją bez problemu zidentyfikować. Nie ma znaczenia, czy destynujesz gąbkę z uciętym rogiem do mycia, czy do sprzątania. Najistotniejsze, aby znać jej przeznaczenie. Ta prosta metoda pozwoli ci omijać niejasności i potencjalne pomyłki.
Jak często wymieniać gąbkę do naczyń?
Gąbka do naczyń jest doskonałym środowiskiem dla bakterii. By zabezpieczyć swoje zdrowie, warto troszczyć się o nią należycie oraz wymieniać ją dostatecznie często. Specjaliści zalecają, by robić to co 5-7 dni. Takie działanie gwarantuje, że twoje zdrowie jest bezpieczne. Jeśli chcesz nieco przedłużyć żywotność zmywaka, możesz go zdezynfekować w domowy sposób. Należy robić to po każdym użyciu.
Jak dezynfekować gąbkę do naczyń?
Dezynfekcja gąbki pozwala wyeliminować z niej wszelkie bakterie niebezpieczne dla naszego zdrowia. Procedurę można przeprowadzić na kilka łatwych sposobów.
- Umieść gąbkę w zmywarce razem z naczyniami. Po standardowym cyklu mycia będzie jak nowa.
- Zastosuj kuchenkę mikrofalową. Włóż do niej gąbkę i włącz na 30-60 sekund. Kiedy zakończy pracę, wyjmij gąbkę szczypcami lub poczekaj, aż przestygnie.
- Zapewnij gąbce kąpiel. Zanurz ją w occie lub wodzie z dodatkiem olejku herbacianego i pozostaw na noc. Bakterie oraz nieprzyjemny zapach znikną bez śladu.