Wsyp łyżkę do zlewu zamiast sody. Od razu odczujesz różnicę
Uciążliwa i często występująca niedogodność, jaką jest zablokowany odpływ, można łatwo zwalczyć wykorzystując domowy i ekologiczny sposób, który nie wymaga dużego nakładu finansowego. Co zatem robić, kiedy woda odpływa leniwie, a w przestrzeni kuchni lub łazienki pojawia się nieprzyjemny aromat? Oto banalnie prosty trik.
Zablokowany zlew jest dokuczliwym problemem, któremu nierzadko musimy stawić czoła, głównie w kuchni. Gdy obserwujemy, że woda odpływa wolniej niż zazwyczaj, a z rur dobiega nieprzyjemny zapach oraz słychać ich charakterystyczne bulgotanie, jest to jasny znak, że czas oczyścić nasz odpływ. Naturalnie można skorzystać z preparatu chemicznego, ale równie efektywnie mogą zadziałać również niedrogie i dostępne w domu rozwiązania.
Jak odetkać zlew domowym sposobem? Użyj kwasku cytrynowego
Domowe metody radzenia sobie z zablokowanym zlewem są niezwykle proste i niedrogie. Do udrażniania doskonale nadaje się zwykły kwas cytrynowy. Wystarczy wsypać łyżeczkę do odpływu, a później zalać go obficie gorącą wodą. Taki roztwór działa ekspresowo i, co istotne, nie niszczy rur. Jeżeli nasz odpływ ma skłonności do zatykania się, warto zastosować taką procedurę przynajmniej raz na tydzień.
Ciąg dalszy artykułu znajduje się poniżej materiału wideo
Kwas cytrynowy równie dobrze sprawdzi się przy usuwaniu kamienia z czajnika. Należy wsypać jedno opakowanie do środka, zalać wodą i gotować. W ten sposób kamień zniknie błyskawicznie. Ta metoda jest nie tylko bardziej ekonomiczna w porównaniu do sklepowych odkamieniaczy, lecz także jest całkowicie naturalna i nie zagraża naszemu zdrowiu. Wystarczy tylko opróżnić czajnik, wypłukać i gotowe do dalszego używania. Nie posiada również tak intensywnego, nieprzyjemnego zapachu jak ocet, który także jest skuteczny w usuwaniu kamienia.
Domowe sposoby na zatkany odpływ. Spróbuj tych produktów
Zatarty odpływ można również oczyścić dzięki innym domowym sposobom. Doskonale poradzi sobie mieszanka sody oczyszczonej oraz octu. W równych częściach należy je wsypać do odpływu, a później zalać dużą ilością gorącej wody. Kolejna alternatywa to również zastosowanie sody oczyszczonej z octem.
Jak uniknąć problemu zaczopowanego zlewu? Konieczne jest, aby pamiętać o niezalewaniu odpływu resztkami jedzenia, oraz fusami z herbaty czy kawy. Należy również unikać wlewania do odpływu gorącego tłuszczu, na przykład z patelni, gdyż tłuszcz zastyga w rurach prowadząc do ich zablokowania.