Trik, dzięki któremu jajko obierzesz w kilka sekund. Mało kto go zna

    Trik, dzięki któremu jajko obierzesz w kilka sekund. Mało kto go zna

    Idealnie ugotowane jajka to nic trudnego.
    Idealnie ugotowane jajka to nic trudnego.
    Źródło zdjęć: © Pixabay | bluebudgie
    23.03.2024 16:28

    Kiedykolwiek zastanawiałeś się nad tym, jak ekspresowo można pozbyć się skorupki z jajek? Jeżeli tak, trafnie trafiłeś. Warto opanować pewną skuteczną metodę, która ułatwi to zadanie, zwłaszcza kiedy mowa o jajkach świeżutkich. Ta łatwa technika może okazać się nieoceniona, szczególnie w okresie przygotowań wielkanocnych.

    Na wielkanocnym stole nie brakuje takich przysmaków jak domowe pasztety czy sałatki. Jednak to, co gra pierwsze skrzypce, to właśnie jajka. Często są one wypełniane różnorodnym farszem. Ceni się je z dodatkiem pieczarek, szynki czy łososia. Niezmiennie dużą popularnością cieszą się klasyczne jaja faszerowane majonezem, których smak jest nam bliski od wielu lat.

    Jeśli nurtuje Cię kwestia, jak sprawnie i szybko moglibyśmy obierać ugotowane jajka, koniecznie zapoznaj się z kilkoma sprawdzonymi metodami, dzięki którym przygotowania świąteczne będą sprawiały więcej radości. Jajka na twardo znajdują się na liście składników wielu świątecznych dań, takich jak sałatki czy żurek, dlatego usprawnienie sobie pracy w kuchni jest kluczowe.

    Kontynuacja artykułu znajduje się po załączonym materiale wideo

    Jak obrać jajko w kilka sekund?

    Nie raz zmagamy się z problemem, jakim jest obieranie jajek, które potrafi być wyzwaniem. Na szczęście można uniknąć trudu związanego z tym zajęciem. Wszystko zaczyna się od ugotowania jajek w solonej wodzie. Po ich ugotowaniu nie powinniśmy od razu przystępować do obierania. Lepiej poczekać, aż woda ostygnie. Możemy przyspieszyć chłodzenie, odlając połowę gorącej wody i dolając do niej zimnej. Należy powtórzyć ten proces, dopóki woda całkowicie nie ostygnie.

    Gdy woda ostygnie, należy przenieść jajka do plastikowego naczynia lub słoika, po czym zamknąć go. Następnie, mocno trzymając naczynie oburącz, należy energicznie nim potrząsać. W wyniku tych czynności skorupka jajek pęknie i oddzieli się od białka, opadając na dno. W krótkim czasie otrzymujemy jajka gotowe do spożycia, bez konieczności długiego obierania.

    Obieranie jajek bywa trudne

    Dlaczego ta metoda jest skuteczna? Kluczem jest prosty fakt związany z poziomem kwasowości jaj. Świeże jajka, czyli te zebrane maksymalnie trzy dni temu, charakteryzują się niższym pH, co oznacza, że są one bardziej kwasowe. Z czasem, podczas przechowywania, pH jaj wzrasta, stając się bardziej zasadowe, co jest efektem uszkodzeń skorupki i uwalniania się dwutlenku węgla.

    Pod skorupką jajek znajduje się błona bogata w keratynę. W środowisku kwaśnym błona ta jest mocniejsza i podczas gotowania ściśle wiąże się z białkiem, co utrudnia oddzielenie skorupki od jajka. W przypadku starszych jaj więzi keratynowe osłabiają się, co skutkuje łatwiejszym oddzieleniem się skorupki.

    Czy jajko na pewno jest świeże? Można to sprawdzić

    Istnieją inne proste techniki, które umożliwiają wykonanie tego zadania. Jedna z nich to "prześwietlenie" jajka przy pomocy latarki. Trzeba jedynie przejść do ciemnego pokoju i skierować na jajko światło latarki. Jeśli dostrzeżesz w środku zwarte żółtko, to znak, że jajko jest świeże.

    Inna metoda na weryfikację świeżości jajka opiera się na wykorzystaniu wody. Wymagane jest do tego wysokie naczynie. Wypełnij je wodą i delikatnie umieść w niej jajko. Jeżeli opadnie ono na dno i tam pozostanie, oznacza to jego świeżość, co pozwala na bezpieczne spożycie. W przypadku, kiedy jajko wynurzy się na powierzchnię wody, świadczy to o tym, że do jego wnętrza dostało się powietrze, co jest sygnałem ostrzegawczym. Takie jajko powinno zostać niezwłocznie zutylizowane.

    Czy jajka są zdrowe? Poznaj ich właściwości odżywcze

    Jaja są uważane za jeden z najbardziej wartościowych składników diety ze względu na ich wysoką zawartość składników odżywczych. Oto najważniejsze właściwości odżywcze jaj:

    1. Białko: Jaja są doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, zawierającym wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach dla organizmu. Białko jest kluczowe dla budowy i naprawy tkanek, w tym mięśni.
    2. Witaminy: Jaja są bogatym źródłem wielu witamin, w tym:
    • Witamina A: ważna dla zdrowia wzroku, skóry oraz układu odpornościowego.
    • Witaminy z grupy B, w tym B2 (ryboflawina), B12, ważne dla zdrowia układu nerwowego, produkcji energii i tworzenia czerwonych krwinek.
    • Witamina D: wspomaga zdrowie kości poprzez regulację poziomu wapnia i fosforu w organizmie.
    • Witamina E: działa jako antyoksydant, chroniąc komórki przed uszkodzeniami.
    1. Minerały: Jaja są źródłem żelaza, które jest kluczowe dla tworzenia hemoglobiny, cynku, ważnego dla układu odpornościowego, i selenu, antyoksydantu, który pomaga w ochronie komórek.
    2. Tłuszcze: Jaja zawierają zdrowe tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe. Żółtko jest głównym źródłem tłuszczów, w tym również cholesterolu, który może być kwestią dla osób z problemami z wysokim cholesterolem.
    3. Cholina: Składnik niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek, szczególnie ważny dla mózgu i pamięci. Jaja są jednym z najlepszych źródeł choliny w diecie.
    4. Luteina i zeaksantyna: Dwa antyoksydanty znajdujące się w żółtkach, które są ważne dla zdrowia oczu i mogą pomagać w redukcji ryzyka zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem.

    Podsumowując, jaja są bardzo wartościowym składnikiem diety, który dostarcza wielu kluczowych składników odżywczych. Jednak zawsze warto pamiętać o umiarze i zróżnicowanej diecie, szczególnie jeśli istnieją specyficzne zalecenia zdrowotne lub dietetyczne.

    Źródło artykułu:WP Kobieta
    Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
    Zobacz także