Sposób na idealną i chrupiącą mizerię. Sekret leży w niepozornym składniku
Mizeria uchodzi za idealny dodatek do tradycyjnych dań głównych. Podana z koprem, ziemniakami, schabowym czy kotletami mielonymi tworzy doskonałą kombinację. Mimo że jej przygotowanie wydaje się niezwykle proste, każdy ma własny sposób na jej wykonanie. Zastanawiasz się, jakie dodatkowe warzywo wzbogaci jej smak? Podpowiadamy, co dodać do mizerii. Z pewnością nie będzie to decyzja, której pożałujesz.
Wśród letnich surówek, mizeria zajmuje miejsce honorowe. Mogłoby się wydawać, że łączenie ogórków z solą i śmietaną to nic szczególnego, lecz okazuje się być znakomitym miksem smaków. Mimo to, podchodzimy z dozą sceptycyzmu do wszelkich modyfikacji. Ale co stoi na przeszkodzie, by czasem zaserwować mizerię w nieco odmienionej formie, tym bardziej, że w ten sposób może stać się bardziej chrupiąca?
Artykuł kontynuowany jest pod załączonym materiałem wideo
Co dodać do mizerii, żeby była jeszcze smaczniejsza?
Często spotyka się wariant mizerii z dodatkiem cebuli, który jednak sprawia, że potrawa staje się intensywna w smaku, a cebula przyćmiewa subtelność ogórków. Zamiast tego, warto połączyć ogórki z białą częścią pora, co pozwoli osiągnąć zdecydowany, ale mniej ostry smak. Kluczowe jest, aby por był pokrojony na bardzo cienkie paski. To warzywo obfituje w witaminy i minerały, słynie też z właściwości przeciwbakteryjnych. Dlatego jego dodanie przyniesie nam wiele korzyści.
Składnik, który podkręci smak mizerii
Jeżeli jednak smak pora wydaje się zbyt intensywny, w mizerii świetnie sprawdzi się zwiększona ilość koperku, który nada całości łagodniejszego charakteru. Pamiętajmy, że w mizerii to ogórki powinny grać pierwsze skrzypce. Najlepszym wyborem będą ogórki gruntowe. Taka surówka doskonale pasuje przede wszystkim do delikatnych mięs, na przykład do drobiowych kotletów. Dodając do tego ziemniaki mamy przepis na idealny, niedzielny obiad, który przypomni nam smaki dzieciństwa.
Mizeria z dodatkiem pora
Składniki:
- 4 świeże ogórki gruntowe,
- biała część pora,
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
- do smaku: pieprz, sól, cukier puder,
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
- do smaku: 3-4 łyżki śmietany lub jogurtu, koperek.
Przepis krok po kroku:
- Zacznij od obrania ogórków i pokrojenia ich na delikatne plastry. Następnie delikatnie posól i odstaw na moment. Po chwili odsącz nadmiar wody.
- Pora dokładnie opłucz i pokrój na drobne talarki. Dodaj go do ogórków wraz z czosnkiem (jeśli zdecydujesz się go użyć, należy go przecisnąć przez praskę).
- Śmietanę lub jogurt dopraw według uznania przyprawami, a także octem bądź sokiem cytrynowym. Następnie polej mizerię i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj koperek, drobno posiekany na wierzch.