Sinawa obwódka na jajku – co oznacza?

    Może i nie prezentuje się smakowicie czy kusząco, ale czasami po obraniu z skorupy jajka ugotowanego na twardo, możemy dostrzec niebieskawą otoczkę wokół żółtka. Skąd ona się bierze i co to właściwie znaczy? Odpowiadamy, czy to tylko kwestia estetyki, czy może wpływa na zdrowie.

    Sina obwódka wokół żółtek nie bierze się znikąd
    Sina obwódka wokół żółtek nie bierze się znikąd
    Źródło zdjęć: © Getty Images

    Jajka stanowią jedną z najlepszych propozycji na śniadanie. Nie tylko smakują wyśmienicie i są pełne wartości odżywczych, ale również ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, szczególnie w przypadku gotowania na miękko lub na twardo. A już niebawem nadchodzi Wielkanoc – święto, podczas którego jajka zajmują centralne miejsce na naszych stołach, spożywane w licznych ilościach i na wiele sposobów.

    Wydaje się jednak, że gdy przetniemy na twardo ugotowane jajko (na przykład dekoracyjną pisankę), nierzadko dostrzeżemy nieładną, szarą, a czasem nawet nieco zielonkawą otoczkę. Ważne jest, by wiedzieć, co ona naprawdę oznacza i czy stanowi zagrożenie.

    Więcej treści znajdziesz po zapoznaniu się z materiałem wideo

    Sina obwódka. Czy takie jajko jest jadalne?

    Nieestetyczny pierścień wokół żółtka, który przybiera szary lub czasami lekko zielony odcień, może kojarzyć się z pleśnią. Mimo to nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Pojawienie się niebieskawej otoczki to efekt zbyt długiego gotowania. Kiedy proces gotowania przekracza 10 minut, dochodzi do reakcji chemicznej, podczas której siarka i żelazo z żółtka ulegają osadzeniu.

    Powstający w ten sposób siarczek żelaza charakteryzuje się sinym odcieniem, który może nie wyglądać ładnie, ale nie wpływa niekorzystnie na smak. Możemy więc spożywać takie jajko bez obaw o negatywne skutki zdrowotne. Żółtko z szarą otoczką jest po prostu mniej atrakcyjne wizualnie, ale nie jest szkodliwe. Należy jednak pamiętać, że zbyt długie gotowanie może redukować wartości odżywcze zawarte w jajku.

    Gotowanie jajka na twardo. Jak to zrobić dobrze?

    Uznaje się, że najzdrowsze są jajka gotowane na miękko, ponieważ krótka obróbka termiczna pozwala na zachowanie najwięcej wartości odżywczych. W przypadku dłuższego gotowania tracimy ich więcej. To jednak nie oznacza, że musimy całkowicie zrezygnować z jajek na twardo, jeśli preferujemy taki sposób ich spożycia. Wystarczy gotować je odpowiednio, przez 6-7 minut od momentu zagotowania wody. W ten sposób żółtko będzie idealnie ścięte, zachowując jednocześnie swoją apetyczną, żółtą barwę. Po ugotowaniu należy przelać jajka zimną wodą. A by ułatwić sobie ich obieranie, można dodać do wrzącej wody dwie łyżki soli lub kilka plasterków cytryny, co sprawi, że skorupka będzie łatwiejsza do zlikwidowania.

    Wybrane dla Ciebie
    © Popularne.pl
    ·

    Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się  tutaj.