Sinawa obwódka na jajku – co oznacza?

    Może i nie prezentuje się smakowicie czy kusząco, ale czasami po obraniu z skorupy jajka ugotowanego na twardo, możemy dostrzec niebieskawą otoczkę wokół żółtka. Skąd ona się bierze i co to właściwie znaczy? Odpowiadamy, czy to tylko kwestia estetyki, czy może wpływa na zdrowie.

    Sina obwódka wokół żółtek nie bierze się znikąd
    Sina obwódka wokół żółtek nie bierze się znikąd
    Źródło zdjęć: © Getty Images

    Jajka stanowią jedną z najlepszych propozycji na śniadanie. Nie tylko smakują wyśmienicie i są pełne wartości odżywczych, ale również ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, szczególnie w przypadku gotowania na miękko lub na twardo. A już niebawem nadchodzi Wielkanoc – święto, podczas którego jajka zajmują centralne miejsce na naszych stołach, spożywane w licznych ilościach i na wiele sposobów.

    Wydaje się jednak, że gdy przetniemy na twardo ugotowane jajko (na przykład dekoracyjną pisankę), nierzadko dostrzeżemy nieładną, szarą, a czasem nawet nieco zielonkawą otoczkę. Ważne jest, by wiedzieć, co ona naprawdę oznacza i czy stanowi zagrożenie.

    Więcej treści znajdziesz po zapoznaniu się z materiałem wideo

    Sposób na pękające skorupki. Prosty trik w trakcie gotowania jajek

    Sina obwódka. Czy takie jajko jest jadalne?

    Nieestetyczny pierścień wokół żółtka, który przybiera szary lub czasami lekko zielony odcień, może kojarzyć się z pleśnią. Mimo to nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Pojawienie się niebieskawej otoczki to efekt zbyt długiego gotowania. Kiedy proces gotowania przekracza 10 minut, dochodzi do reakcji chemicznej, podczas której siarka i żelazo z żółtka ulegają osadzeniu.

    Powstający w ten sposób siarczek żelaza charakteryzuje się sinym odcieniem, który może nie wyglądać ładnie, ale nie wpływa niekorzystnie na smak. Możemy więc spożywać takie jajko bez obaw o negatywne skutki zdrowotne. Żółtko z szarą otoczką jest po prostu mniej atrakcyjne wizualnie, ale nie jest szkodliwe. Należy jednak pamiętać, że zbyt długie gotowanie może redukować wartości odżywcze zawarte w jajku.

    Gotowanie jajka na twardo. Jak to zrobić dobrze?

    Uznaje się, że najzdrowsze są jajka gotowane na miękko, ponieważ krótka obróbka termiczna pozwala na zachowanie najwięcej wartości odżywczych. W przypadku dłuższego gotowania tracimy ich więcej. To jednak nie oznacza, że musimy całkowicie zrezygnować z jajek na twardo, jeśli preferujemy taki sposób ich spożycia. Wystarczy gotować je odpowiednio, przez 6-7 minut od momentu zagotowania wody. W ten sposób żółtko będzie idealnie ścięte, zachowując jednocześnie swoją apetyczną, żółtą barwę. Po ugotowaniu należy przelać jajka zimną wodą. A by ułatwić sobie ich obieranie, można dodać do wrzącej wody dwie łyżki soli lub kilka plasterków cytryny, co sprawi, że skorupka będzie łatwiejsza do zlikwidowania.

    Wybrane dla Ciebie

    Cenimy Twoją prywatność

    Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (878 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (405 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


    Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


    W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

    1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
    2. Łączenie różnych urządzeń
    3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
    4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

    Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

    1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
    2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
    3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
    4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
    5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
    6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
    7. Pomiar efektywności reklam
    8. Pomiar efektywności treści
    9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
    10. Rozwój i ulepszanie usług
    11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
    12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
    13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
    14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

    W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

    1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
    2. Łączenie różnych urządzeń
    3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
    4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

    Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


    Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


    Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


    Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


    Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


    Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


    Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


    Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.