Połóż je na grilla. Tego smaku długo nie zapomnisz

    Nadchodzi sezon grillowania na świeżym powietrzu, co z pewnością cieszy wielu miłośników mięsnych potraw z grilla. Jak się okazuje, na naszym stole oprócz mięsa mogą królować też inne przysmaki. Doskonałym przykładem są pieczarki, które idealnie sprawdzą się na grillu.

    Pieczarki z grilla. Nikt się im nie oprze!
    Pieczarki z grilla. Nikt się im nie oprze!
    Źródło zdjęć: © Canva | Sofiia Potanina

    07.04.2024 12:21

    Ciekawą propozycją dla wszystkich entuzjastów grillowania są pieczarki, które można w przyrządzić w prosty i szybki sposób. Już niedługo sam możesz się przekonasz, że sięgnięcie po grillowane pieczarki jest prostym kulinarnym i jednocześnie rozsądnym wyborem. Pieczarki z grilla zachwycają swoją delikatnością, bogactwem smaków oraz są zdrowym dodatkiem do posiłku.

    Artykuł kontynuowany jest pod zamieszczonym materiałem wideo

    By jednak owe grzyby mogły zasłużenie zająć miejsce na ruszcie, konieczne jest ich należyte przygotowanie. Będziemy potrzebować podstawowych, niedrogich składników: masła, soli czosnkowej (alternatywnie lub jako dodatek: sos sojowy), które nadadzą naszym pieczarkom smakowitego koloru, a także pieprzu i pietruszki. Proste, prawda? A zarazem niezmiernie smakowite. Przygotuj swój grill i zaczynaj!

    Pieczarki z grilla

    Składniki:

    • pieczarki,
    • sól czosnkowa (jako opcja lub w połączeniu: sos sojowy),
    • masło,
    • pietruszka,
    • pieprz.

    Przyrządzanie:

    Pieczarki z grilla - według tego przepisu są najlepsze!
    Pieczarki z grilla - według tego przepisu są najlepsze!© Canva | Alexandr Milodan
    1. Umyj pieczarki. Pamiętaj, nie ma konieczności obierania ich. Usuń jedynie zbyt długie ogonki.
    2. Następnie roztop masło w garnku. Dodaj do niego sól czosnkową, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz. Wlej też trochę sosu sojowego, aby pieczarki uzyskały intensywniejszy kolor. Mając na uwadze, że sos sojowy jest dość słony, zaleca się zmniejszenie ilości soli czosnkowej w przypadku użycia sosu.
    3. Przygotowaną mieszanką smaruj pieczarki, a później nabijaj je na wcześniej namoczone w zimnej wodzie patyczki do szaszłyków.
    4. Teraz czas, aby pieczarki znalazły się na rozgrzanym grillu. Grilluj je z każdej strony do momentu, aż staną się miękkie i nabiorą złocistego koloru. Zachowaj cierpliwość: może to zająć około 15-20 minut. Efekt końcowy z pewnością przekona Cię, że było warto czekać. Pieczarki z grilla smakują wybornie!
    Źródło artykułu:Pysznosci.pl
    pieczarki z grillapieczarkigrill
    © Popularne.pl
    ·

    Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się  tutaj.