Polacy unikają tego mięsa, jak ognia. Jest jednym z najzdrowszych

    Dziczyzna, reprezentująca jedną z najkorzystniejszych dla nas mięsnych opcji, prezentuje się jako apetyczny i zdrowy dodatek do codziennej diety. Pomimo tego, spora część Polaków podchodzi do niego z pewną rezerwą. Wyjaśniamy, dlaczego tak się dzieje, oraz podpowiadamy sposoby na wykorzystanie tego typu mięsa w kuchni.

    Dziczyzna to jedno z najzdrowszych mięs - Pyszności
    Dziczyzna to jedno z najzdrowszych mięs - Pyszności
    Źródło zdjęć: © Canva | vladimir-mironov

    Mięso dziko żyjących zwierząt wyróżnia się unikatowym aromatem, nieporównywalnym z mięsem zwierząt hodowlanych, a także zawiera niewielką ilość tłuszczu. Chociaż jego specyficzny smak jest nie do podrobienia, to jednak dziczyzna nieczęsto gości na polskich stołach.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Postaw na dziczyznę

    Dziczyzna stanowi cenne źródło białka, żelaza, cynku, potasu, witamin z grupy B oraz kwasów omega-3. Posiada również niski indeks glikemiczny, co sprawia, że jest odpowiednim wyborem dla osób z cukrzycą.

    Dziczyzna to zdrowe, wartościowe mięso
    Dziczyzna to zdrowe, wartościowe mięso © Adobe Stock

    Gotowanie mięsa z dzikich zwierząt nie jest zbyt skomplikowane, jednak kluczowe jest przestrzeganie określonych zasad, które zagwarantują, że potrawy będą smaczne. Najlepszy smak dziczyzny osiąga się, gdy zwierzę zostało upolowane w okresie jesieni lub na wczesnym etapie zimy. To właśnie w tych miesiącach mięso ma optymalną strukturę i aromat.

    Jak przyrządzić dziczyznę?

    Różnorodność sposobów przygotowania dziczyzny pozwala dopasować je do osobistych upodobań smakowych. W polskiej kuchnii znajdzie się wiele przepisów wykorzystujących dziczyznę, m.in. soczyste łopatki, pieczony schab z cebulką i leśnymi grzybami, kiełbasa czy sycące pieczenie. Pieczeń myśliwska z sosem i młodymi ziemniakami to jeden z bardziej znanych sposobów przyrządzania tego mięsa.

    Dziczyzna to jedno z najzdrowszych mięs
    Dziczyzna to jedno z najzdrowszych mięs© Licencjodawca | wilatlak villette

    Jeżeli chodzi o proces przygotowania dziczyzny, istnieje kilka kluczowych zasad. Pierwszą z nich jest zwrócenie uwagi, aby mięso przeszło odpowiedni proces obróbki termicznej. Druga to dobór odpowiednich przypraw, takich jak czosnek, kminek, tymianek lub owoce jałowca. Trzecią zasadą jest zalecenie, aby mięso zostało zamarynowane przed obróbką termiczną w mieszance alkoholu, octu winnego i aromatycznych ziół, takich jak jałowiec, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.

    Trzeba też pamiętać, że dziczyzna nie wymaga dużej ilości dodatków w postaci przypraw. Jej naturalny, intensywny smak jest już sam w sobie wystarczająco charakterystyczny, dlatego dodanie ich nadmiaru mogłoby słtumić tę wyjątkową cechę.

    Wybrane dla Ciebie
    © Popularne.pl
    ·

    Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się  tutaj.