Po 40‑tce nie daj się starości! TOP 3 produktów, które spowolnią zegar biologiczny
Starzenie się jest procesem nieuniknionym. Ale, co ważne, można go w pewnym stopniu opóźnić. Określone produkty spożywcze, zwłaszcza po przekroczeniu 40. roku życia, jedzone regularnie, mogą być kluczem do zachowania młodego wyglądu i poprawy samopoczucia.
Czterdzieste urodziny są często postrzegane jako symboliczny moment w społeczeństwie. Dlaczego właśnie ten wiek ma takie znaczenie? Zdaniem badaczy, to właśnie wtedy wkraczamy w średni wiek. Eliott Jacques, uznany psycholog z Kanady, opisał także związany z tym okresem kryzys wieku średniego. Czterdzieści lat to także motyw często obecny w popkulturze, symbolizujący pożegnanie z młodością.
Biologicznie, wiek ten to punkt zwrotny w życiu dorosłego człowieka. Dochodzi do redukcji masy mięśniowej, obniża się tempo metabolizmu i dochodzi do zmian hormonalnych. Zwiększa się również zagrożenie różnymi schorzeniami, od miażdżycy po choroby zwyrodnieniowe stawów. Skóra również traci na wilgotności i elastyczności, co można łatwo zauważyć, patrząc w lustro. Pojawia się pytanie, czy ten proces można zatrzymać?
Jeżeli nie żyjesz w świecie magii, gdzie każdy czarodziej jest w stanie przyrządzić eliksir młodości, nie powinieneś mieć złudzeń. Nie da się całkowicie zatrzymać procesu starzenia. Można jednak próbować go spowolnić, stosując naturalne metody i odpowiednią dietę.
Niemożliwe i możliwe
- Awokado. Jest bogate w korzystne kwasy tłuszczowe oraz witaminę E i glutation. Te trzy komponenty pomagają w regeneracji skóry, spowalniają jej starzenie się, przyspieszają gojenie ran i zmniejszają przebarwienia skórne.
- Siemię lniane. To kolejny produkt, za którym przemawia wiele argumentów, w tym zwalczanie starzenia się organizmu. Dzięki obecności białek, witamin, przeciwutleniaczy oraz korzystnych tłuszczy roślinnych, siemię lniane wspiera zdrowie ciała.
- Żurawina. Łącząc przyjemne z pożytecznym, żurawina świetnie wpływa na spowolnienie procesów starzenia. W okresie menopauzy zapewnia ochronę przed uderzeniami gorąca i ma działanie profilaktyczne wobec chorób takich jak Alzheimer czy Parkinson. Warto rozpocząć jej spożywanie już po 40. roku życia.