Kiedyś danie dla biednych. Dziś turystyka bez tego się nie obejdzie
Chcesz eksperymentować z owymi smakami? Koniecznie spróbuj przepisu na włoską polentę. To danie, smaczne i proste w przyrządzeniu, ma niezmiernie fascynującą historię.
17.02.2024 | aktual.: 07.03.2024 09:53
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Włoska kuchnia jest znana i ceniona na całym świecie. W wielu przepisach kryje się także fascynująca historia. Czy wiedziałeś, że włoska polenta uratowała wiele pokoleń Włochów przed głodem? Sprawdzony przepis na to wyjątkowe danie już czeka na ciebie!
Jeśli zastanawiasz się teraz, czy dasz radę z włoskim przepisem, od razu powiem ci, że na pewno tak. Jest to naprawdę proste danie do przygotowania. Co więcej, jest to jednocześnie wspaniała alternatywa dla chleba i fantastyczny dodatek do różnych dań, zarówno wegetariańskich jak i mięsnych. Tak więc, możliwości podania polenty i jej zestawienia z innymi składnikami są naprawdę olbrzymie.
Czym jest polenta?
Polenta to rodzaj kaszy, tzw. mamałyga, z kukurydzy. Mimo, że dzisiaj kojarzona jest głównie z kukurydzą, to tradycyjnie była znana na Półwyspie Apenińskim znacznie wcześniej. Rzymscy żołnierze przygotowywali ją z mąki jęczmiennej, gryczanej czy kasztanowej. Czasami do jej przygotowania używano także bób, ciecierzycę czy soczewicę.
Wielka zmiana w przygotowywaniu polenty nastąpiła pod koniec XVI wieku, kiedy to zaczęto masowo importować kukurydzę do Włoch. Nowy produkt zyskał szybko popularność, szczególnie na północy Włoch, gdzie pomógł rozwiązać problem dostępności jedzenia dla najbiedniejszych. Do dnia dzisiejszego, polenta jest jednym z najbardziej popularnych dań tej części kraju. Nic dziwnego, że istnieje ponad 200 przepisów na tę potrawę, a turyści są nią zauroczeni!
Sprawdzony przepis na polentę
Składniki:
- 1 l wody,
- 3 łyżeczki masła,
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej,
- 80 g parmezanu,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Na początku zagotuj wodę z odrobiną soli.
- Potem wlej do garnka kaszę kukurydzianą i mieszaj, aż woda zacznie wrzeć.
- Następnie zmniejsz ogień i gotuj polentę około 30 minut. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać zawartość garnka.
- Zdejmij z ognia. Dodaj do garnka masło, parmezan oraz pieprz.
- Dokładnie wymieszaj wszystko. Gotową masę umieść w foremce posmarowanej masłem i odłóż do chłodzenia. Po wystudzeniu, polentę możesz pokroić na mniejsze kawałki. Smacznego!
Jak podać polentę?
Jak już wspomniałam, istnieje wiele fascynujących sposobów podania tego dania. Stężałą polentę możesz pokroić na mniejsze kawałki i smażyć lub grillować na złoty kolor. Tą samą metodą możesz przygotować na przykład oryginalne frytki.
Polenta może być także wspaniałą przekąską. Ze smakiem pleśniowego sera lub boczku smakuje wyśmienicie. Idealnie dopełniają ją również gulasze i sosy mięsne. Oczywiście, można ją podawać także z pieczoną kaczką, grillowanym kurczakiem lub stekiem wołowym.