Herbaty, które mogą szkodzić zdrowiu. Powinniśmy je omijać szerokim łukiem

    Herbaty, które mogą szkodzić zdrowiu. Powinniśmy je omijać szerokim łukiem

    Jest najgorszym rodzajem herbaty, który zakazano w wielu krajach. Polacy wciąż piją w dużych ilościach
    Jest najgorszym rodzajem herbaty, który zakazano w wielu krajach. Polacy wciąż piją w dużych ilościach
    Źródło zdjęć: © Adobe Stock
    03.03.2024 11:35, aktualizacja: 07.03.2024 09:49

    Pomimo tego, że picie herbaty jest powszechnie uznawane za działanie korzystne dla zdrowia, to nie wszystkie jej mieszanki przynoszą nam pożytek. W rzeczywistości, określone typy herbat oraz sposoby ich konsumpcji mogą negatywnie wpływać na wątrobę lub system trawienny.

    Herbaty oczyszczające

    Obecnie na rynku znajdziemy mnóstwo herbat oczyszczających, reklamowanych jako sposób na szybkie pozbycie się zbędnych kilogramów. Jednakże, specjaliści z sektora zdrowotnego alarmują, iż niektóre z tych herbat mogą szkodzić naszemu zdrowiu, prowadząc do takich dolegliwości, jak biegunka lub osłabienie jelit. W szczególności, należy zachować ostrożność przy spożywaniu naparów z senesu, gdyż nasze ciało może do nich przywyknąć. To z kolei może spowodować trudności z regularnym wypróżnianiem się.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Napar z żywokostu

    Kolejną herbata, której należy unikać, jest ta przyrządzona z żywokostu. Przez zawartość alkaloidów, szkodliwych dla wątroby, żywokost został usunięty z obiegu w licznych krajach. Zgodnie z zaleceniami, tę roślinę powinno się aplikować jedynie zewnętrznie.

    Ciąża a herbata

    Kobiety w ciąży powinny także uważać na czarną herbatę, obfitującą w teinę. Teina może usuwać z organizmu ważne składniki odżywcze, takie jak kwas foliowy, cynk czy żelazo, kluczowe dla zdrowego rozwoju dziecka.

    Eksperci zaznaczają również, iż kobiety spodziewające się dziecka, powinny wystrzegać się herbaty z dodatkiem cytryny. Liście tej rośliny zawierają związki glinu, które przenikają do naparu podczas zalewania wodą. Dodanie cytryny do herbaty uruchamia reakcję chemiczną, skutkującą tworzeniem się cytrynianu glinu. Z badań naukowych wynika, że spożywanie tego związku w dużych ilościach może podwyższać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera czy uszkodzeń mózgu.

    Jednakże wyżej wymienione przykłady to nie wszystkie herbaty, których unikać powinny przyszłe mamy. Zaleca się również, by rezygnowały z picia herbaty zawierającej dziurawiec czy krwawnik pospolity, gdyż mogą one negatywnie wpływać na rozwój płodu.

    Źródło artykułu:Pysznosci.pl
    Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
    Zobacz także