GIS ostrzega: Truskawki z Biedronki mogą wywoływać wirusowe zapalenie wątroby typu A
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie przed zakupem truskawek sprowadzanych z Maroka, dostępnych w sieci sklepów Biedronka. Produkty te mogą być zanieczyszczone wirusem WZW typu A (wirusowe zapalenie wątroby typu A), co niesie za sobą znaczne ryzyko zdrowotne dla konsumentów.
18.03.2024 09:54
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o zagrożeniu, jakie stanowi sprzedawana w Biedronce partia truskawek możliwie zainfekowanych niebezpiecznym wirusem powodującym wirusowe zapalenie wątroby typu A. Klienci powinni zachować ostrożność i dokładnie sprawdzać informacje o produkcie, by uniknąć zagrożenia dla zdrowia.
Pilny komunikat dla klientów Biedronki! Partia truskawek skażona groźnym wirusem
Truskawki, które noszą oznaczenie "świeże truskawki 500 gram", pochodzą z obszaru północno-zachodniej Afryki. Konsumenci powinni skontrolować numer serii 0000/13-3120/2095, przy czym produkty te dostarcza hiszpańska firma Dai Fruits SL. Owoce zostały rozprowadzone na polskim rynku poprzez dwie firmy dystrybucyjne, w tym sieć Biedronka, dlatego kupujący powinni zachować wyjątkową ostrożność.
WZW typu A - objawy i ryzyko zarażenia
Choroba związana z wirusem WZW typu A przenosi się drogą pokarmową, a jej objawy obejmują:
- podwyższoną temperaturę ciała,
- utratę apetytu,
- nudności oraz wymioty,
- ból w obrębie jamy brzusznej,
- ciemnobarwny mocz,
- blade stolce,
- żółtaczkę (żółte zabarwienie skóry i białek ocznych).
Symptomy te mogą ujawnić się między drugim a siódmym tygodniem po infekcji i mogą utrzymywać przez wiele tygodni. W przypadku zauważenia jakichkolwiek symptomów należy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem.
Możliwe ścieżki zakażenia WZW typu A to:
- bezpośredni kontakt z osobą zakażoną (np. przez brudne ręce),
- kontakty seksualne z osobą chorą na WZW typu A,
- spożywanie zanieczyszczonej żywności (takiej jak nieumyte owoce),
- picie zanieczyszczonej wody.
W kontekście truskawek dostępnych w Biedronce, ryzyko zakażenia jest wyższe, bo wirus jest odporny na temperatury i środki chemiczne.
GIS prowadzi dochodzenie wyjaśniające w sprawie zanieczyszczenia truskawek. Instytucja ta apeluje do konsumentów, by byli ostrożni i dokładnie weryfikowali informacje o produkcie przed jego nabyciem.