Dodaj kilka kropli do gotującej się wody. Jajka obierzesz z zaskakującą łatwością

    Kto z nas nie miał kłopotu z obieraniem jajek na twardo, czy to do sałatki czy na pastę jajeczna? Wygląda to tak, jakby ktoś, kto dopiero zaczyna naukę obchodzenia się z jajkiem, pomagał nam przygotowywać potrawę. Jest jednak sposób, który znacznie ułatwia obieranie jajek i to banalnie prosty - do wody wystarczy dodać kilka kropli pewnej substancji.

    Gotowanie jajek - Pyszności
    Gotowanie jajek - Pyszności
    Źródło zdjęć: © Canva | pixelshot

    W przeszłości jajka kojarzono z wyrobami niezdrowymi, które potencjalnie mogą zwiększać poziom cholesterolu w naszym organizmie. Badania naukowe obaliły jednak ten mit, wskazując, że jajka są ważnym źródłem witamin i minerałów niezbędnych do sprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Największym wyzwaniem związanym ze spożywaniem jajek okazuje się ich obieranie, ale istnieje bardzo proste rozwiązanie tego problemu.

    Kontynuacja artykułu po materiale video

    Jak łatwo obierać jajka?

    Biorąc pod uwagę własne doświadczenia, pomyśl, kiedy ostatnio miałeś kłopot ze sprawnym obieraniem skorupki z jajek. Skorupka sprawia wrażenie, jakby była mocno przyczepiona do produktu, a w takcie jej obierania, nierzadko znikają też fragmenty białka. Skutkiem jest nie tylko nieestetyczny wygląd produktu, ale również marnowanie jedzenia.

    Gotowane jajka
    Gotowane jajka© Adobe Stock

    Wprawione gospodynie, metodą prób i błędów, odkryły doskonałe rozwiązanie na sprawniejsze obieranie jajek. Podczas ich gotowania, do wody dodaj 2-3 plasterki cytryny lub jedną łyżkę świeżo wyciśniętego z niej soku. Tyle wystarczy. Pamiętaj też, że jajka na twardo uzyskujemy poprzez ich gotowanie przez 8-10 minut od chwili, gdy woda zaczyna wrzeć. W przypadku jajek na miękko, ten czas skraca się o połowę.

    Jak ugotować jajka na twardo?

    Nie wkładaj jajek do wrzącej wody, ani nawet podgrzanej, bo spowoduje to ich pękanie. Zawsze gotuj jajka na ogniu o średniej intensywności, tak aby woda delikatnie wrzała. Zbyt silne wrzenie może doprowadzić do roztrzaskania skorupki jajka na skutek tłuczenia o dno i ścianki garnka.

    Wiele osób gotując jajka na twardo popełnia duży błąd
    Wiele osób gotując jajka na twardo popełnia duży błąd© Adobe Stock | zhikun sun

    Po upływie 5 minut uzyskasz jajko na miękko. Po 8 minutach białko zastygnie, ale żółtko może być jeszcze nieco miękkie. W przypadku jajek faszerowanych, aby żółtko zupełnie zastygło, czas gotowania powinien być dłuższy o 1-2 minuty.

    Zbyt długie gotowanie jajek może doprowadzić do powstania ciemnej, szaro-zielonawej otoczki wokół żółtka. Jest ona wynikiem reakcji utleniania związków zawierających siarkę występujących w białku jajka i sygnalizuje jego przegotowanie.

    Źródło artykułu:Pysznosci.pl
    poradytrikigotowanie jajek
    Wybrane dla Ciebie
    © Popularne.pl
    ·

    Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się  tutaj.