Dodaj kilka kropli do gotującej się wody. Jajka obierzesz z zaskakującą łatwością
Kto z nas nie miał kłopotu z obieraniem jajek na twardo, czy to do sałatki czy na pastę jajeczna? Wygląda to tak, jakby ktoś, kto dopiero zaczyna naukę obchodzenia się z jajkiem, pomagał nam przygotowywać potrawę. Jest jednak sposób, który znacznie ułatwia obieranie jajek i to banalnie prosty - do wody wystarczy dodać kilka kropli pewnej substancji.
W przeszłości jajka kojarzono z wyrobami niezdrowymi, które potencjalnie mogą zwiększać poziom cholesterolu w naszym organizmie. Badania naukowe obaliły jednak ten mit, wskazując, że jajka są ważnym źródłem witamin i minerałów niezbędnych do sprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Największym wyzwaniem związanym ze spożywaniem jajek okazuje się ich obieranie, ale istnieje bardzo proste rozwiązanie tego problemu.
Kontynuacja artykułu po materiale video
Jak łatwo obierać jajka?
Biorąc pod uwagę własne doświadczenia, pomyśl, kiedy ostatnio miałeś kłopot ze sprawnym obieraniem skorupki z jajek. Skorupka sprawia wrażenie, jakby była mocno przyczepiona do produktu, a w takcie jej obierania, nierzadko znikają też fragmenty białka. Skutkiem jest nie tylko nieestetyczny wygląd produktu, ale również marnowanie jedzenia.
Wprawione gospodynie, metodą prób i błędów, odkryły doskonałe rozwiązanie na sprawniejsze obieranie jajek. Podczas ich gotowania, do wody dodaj 2-3 plasterki cytryny lub jedną łyżkę świeżo wyciśniętego z niej soku. Tyle wystarczy. Pamiętaj też, że jajka na twardo uzyskujemy poprzez ich gotowanie przez 8-10 minut od chwili, gdy woda zaczyna wrzeć. W przypadku jajek na miękko, ten czas skraca się o połowę.
Jak ugotować jajka na twardo?
Nie wkładaj jajek do wrzącej wody, ani nawet podgrzanej, bo spowoduje to ich pękanie. Zawsze gotuj jajka na ogniu o średniej intensywności, tak aby woda delikatnie wrzała. Zbyt silne wrzenie może doprowadzić do roztrzaskania skorupki jajka na skutek tłuczenia o dno i ścianki garnka.
Po upływie 5 minut uzyskasz jajko na miękko. Po 8 minutach białko zastygnie, ale żółtko może być jeszcze nieco miękkie. W przypadku jajek faszerowanych, aby żółtko zupełnie zastygło, czas gotowania powinien być dłuższy o 1-2 minuty.
Zbyt długie gotowanie jajek może doprowadzić do powstania ciemnej, szaro-zielonawej otoczki wokół żółtka. Jest ona wynikiem reakcji utleniania związków zawierających siarkę występujących w białku jajka i sygnalizuje jego przegotowanie.