Czy sałatka jarzynowa jest zdrowa? Oto, co powinieneś o niej wiedzieć
Skomponowana z różnorodnych warzyw i aksamitnego sosu, sałatka jarzynowa na pierwszy rzut oka wydaje się być kulinarnym uosobieniem niewinności. Jednak, zanim skusimy się na dokładkę tego popularnego dania, warto zatrzymać się na moment i zastanowić nad jego rzeczywistymi właściwościami odżywczymi.
W okresie świątecznym większość z nas z pewnością sięgnie po chociaż niewielką ilość tej znanej przekąski, zjedzonej pomiędzy porcjami sernika a kawałkiem świątecznej szynki. Ale czy sałatka jarzynowa jest faktycznie tak zdrowa, jak mogłoby się wydawać na podstawie jej nazwy?
Więcej informacji znajdziesz po obejrzeniu poniższego materiału wideo
Tostowe pierożki z patelni robię w każdy weekend. Wszyscy się nimi zajadają
Czy sałatka jarzynowa jest zdrowa?
Same składniki, użyte do przygotowania sałatki, już na start brzmią obiecująco – bogactwo warzyw takich jak pietruszka, marchew, seler oraz ziemniaki, wzbogacone o wartościowe odżywczo jajka, kiszony ogórek i jabłko, to zestaw, w którym mogą się pojawiać różnice wynikające z indywidualnych preferencji kucharza, ale wymienione składniki są obecne w większości wersji tego dania.
Sałatka jarzynowa jest bogatym źródłem błonnika, który ma kluczowe znaczenie w procesie trawienia i zapewnianiu uczucia sytości. Kiszone ogórki działają jak naturalny probiotyk, wspierają trawienie, absorpcję składników odżywczych, usuwają toksyny i metale ciężkie z organizmu oraz wzmacniają system immunologiczny.
Pomimo że sałatka jarzynowa dostarcza wielu witamin i mikroelementów, to proces gotowania warzyw na potrzeby sałatki powoduje, że część wartościowych składników jest tracona. Do gotowania warto wybierać naturalne buliony, wolne od sztucznych dodatków i kostek rosołowych, które mogą być źródłem niepożądanych substancji.
Sałatka jarzynowa w wersji light
Wadą sałatki jarzynowej może okazać się jej składnik – majonez. Ten tłusty sos nie jest zalecany osobom walczącym z nadwagą lub mającym problemy z wysokim cholesterolem. Może on, razem z innymi potrawami świątecznymi, przyczynić się do problemów trawiennych.
Jeżeli nie możesz sobie wyobrazić sałatki jarzynowej bez dodatku majonezu, dobrym pomysłem będzie zastąpienie go w połowie jogurtem naturalnym i wzmocnienie smaku sosu przy użyciu na przykład tartego chrzanu, który stymuluje wydzielanie soków trawiennych, wpływa na przemianę materii i ułatwia proces trawienia, a także zapobiega zaparciom, eliminuje wzdęcia i zgagę. Taki zabieg pozwoli zachować wyjątkowy smak sałatki przy jednoczesnym dodaniu jej delikatności.