Czy można jeść kiełkujący czosnek? Niektórzy sadzą, że jest toksyczny
W obliczu licznych dyskusji dotyczących żywności oraz jej domniemanych toksycznych właściwości, wielu z nas może mieć trudności z rozróżnieniem faktów od fikcji. Co w takim razie z kiełkującym czosnkiem? Czy może on być szkodliwy dla naszego zdrowia? Oto wyjaśnienie.
Czosnek jest rośliną zielną, której korzystny wpływ na zdrowie jest ogólnie uznany. Już naszym przodkom były znane jego dobroczynne właściwości dla organizmu człowieka. Ale czy również oni mieli obawy przed jedzeniem kiełkującego czosnku? Czasami pojawiają się głosy, iż taki czosnek może być trujący. Czy to stwierdzenie ma pokrycie w rzeczywistości, czy jest to tylko nieuzasadniony mit?
Kontynuacja artykułu znajduje się poniżej filmu
Czosnek dla zdrowia
Wyliczenie wszystkich korzyści płynących z jedzenia czosnku jest zadaniem wymagającym dużo pracy i czasu, i mimo że sprawiłoby nam to dużą radość — bo pisaniu o tzw. superżywności zawsze towarzyszą pozytywne emocje — oto przedstawiamy tylko najistotniejsze z nich.
Czosnek odznacza się potężnym działaniem antybakteryjnym, przeciwwirusowym i antygrzybicznym. Regularne spożywanie czosnku to także sposób na profilaktykę przeciwnowotworową, pomoc w utrzymaniu zdrowej skóry (poprzez zapobieganie zatykaniu się porów) oraz efekty przeciwzapalne. Dodatkowo, ta popularna roślina zmniejsza ciśnienie i poziom złego cholesterolu, a także zwiększa... libido. Czy to nie brzmi cudownie?
Kiełkujący czosnek
Wielu zastanawia się, czy kiełkowanie czosnku sygnalizuje jego zepsucie, czy nawet to, że stał się on niebezpieczny. To prawdopodobnie kojarzy się z kiełkującymi ziemniakami, które zawierają dużą ilość szkodliwej solaniny. Jest to jednak błędna dedukcja, ponieważ kiełkujący czosnek jest bardzo korzystny dla zdrowia.
Zgodnie z niektórymi badaniami, kiełkujący czosnek jest nawet zdrowszą formą tej rośliny ziołowej. Dzieje się tak dzięki jego wzmożonej zdolności antyoksydacyjnej. Stąd kiełkujący czosnek nie tylko nie jest "trujący", ale także posiada silniejsze właściwości przeciwutleniające. Jedyne, na co należy uważać, to pleśń. To zawsze niepokojący znak!