Czy jajka można jeść codziennie? Większość z nas tego nie wie
Ile razy dziennie wolno spożywać jajka? W jakim momencie stają się one korzystne dla naszego zdrowia, a kiedy zaczynają przynosić szkodę? To nie jest prosta sprawa, ponieważ nauka przekazuje nam mieszane informacje.
Wygląda na to, że nikt już nie kwestionuje tego, że jajka są ogólnie uznawane za produkt bardzo zdrowy. W nich zawarte proteiny, aminokwasy, minerały i witaminy mają pozytywny wpływ na nasz organizm, metabolizm i masę mięśniową. Powstaje pytanie: ile tak naprawdę można zjeść tych zdrowych produktów dziennie? Kiedy zaczynają one negatywnie wpływać na poziom złego cholesterolu i inne parametry zdrowotne? Opinie niektórych naukowców są naprawdę zaskakujące.
Dalsza część materiału po filmie wideo
Jajka pod lupą światowych specjalistów
W przypadku zaleceń dotyczących różnych pokarmów zwykle pierwsze słowo należy do Światowej Organizacji Zdrowia. Jeśli chodzi o jajka, opinia WHO jest dość jasna. Zalecają spożywanie 10 jajek na tydzień. Amerykańskie Stowarzyszenie Kardiologiczne również wypowiada się w podobnym duchu, rekomendując spożycie między 7 a 14 jajek na tydzień. Wszystko to brzmi zrozumiale i prosto, dopóki nie zadamy sobie pytania: dlaczego tak jest?
Wiemy ile, nie wiemy dlaczego
Skąd w ogóle bierze się potrzeba ograniczania spożycia jajek? Osoba "spoza tematu" szybko przypomniałaby o możliwym negatywnym wpływie jaj na poziom cholesterolu. Jednak badania niejednokrotnie dowiodły, że spożywanie jajek nie zwiększa ryzyka chorób sercowych ani miażdżycy. Co więcej, może to działać na korzyść, gdyż fosfolipidy w jajkach potrafią pozytywnie wpłynąć na profil lipidowy człowieka.
Specjalistka na temat spożywania jajek
W wywiadzie przeprowadzonym na kanale Mateusza Ostręgi na YouTube z profesor Grażyną Cichosz na temat jajek padły bardzo mocne tezy. Ekspertka z dziedziny żywienia wyraziła zdumienie z powodu ograniczeń rekomendowanych przez Światową Organizację Zdrowia i inne instytucje specjalistyczne. W programie dotyczącym nabiału wypowiedziała się tak:
Aktualnie dopuszcza się spożycie 10 jaj tygodniowo i nadal nie wiadomo, na jakiej podstawie mamy się ograniczać tylko do 10 jaj. Nie wiadomo, z czego wynika to ograniczenie. Tego nikt nie wie. Nie ma niczego w literaturze na ten temat.
Profesor Cichosz podkreśliła także, że choć powód ograniczenia ilości jajek do spożycia na tydzień nie jest znany, to oczywiste jest, dlaczego nie powinniśmy ich jeść za mało. Może to bowiem prowadzić do poważnych skutków: niedoborów białka, problemów z układem nerwowym, a nawet chorób nowotworowych.